Osteopathie
Osteopathie is een manuele behandelmethode die zich richt op het herstellen van bewegingsverlies in het lichaam van het paard — met name in de botstructuren, maar ook in de verbindingen met spieren, fascia, organen en het zenuwstelsel. Een paard moet vrij kunnen bewegen, niet alleen in zijn benen en rug, maar ook in zijn schedel, wervelkolom, bekken en ribbenkast. Als daar iets blokkeert, kan dat leiden tot klachten elders in het lichaam.
Een paard wordt osteopathisch onderzocht door met de handen te voelen naar verminderde beweeglijkheid tussen botten en gewrichten. De osteopaat kijkt naar drie systemen:
-
Het pariëtale systeem – de botten, wervelkolom, gewrichten, spieren en fascia
-
Het viscerale systeem – de organen en hun ophangingen
-
Het craniosacrale systeem – de verbinding tussen schedel, ruggenmerg en zenuwstelsel
Met subtiele correctietechnieken worden blokkades in beweging hersteld, zodat het lichaam weer in zijn natuurlijke balans kan komen. Het doel van osteopathie is dus niet om ‘recht te zetten’, maar om de bewegingsvrijheid en interne dynamiek van het lichaam te herstellen — zodat het paard zelf weer kan herstellen, compenseren en functioneren zoals het bedoeld is.
Unieke aanpak
In mijn behandeling combineer ik osteopathische technieken met mobilisaties, craniosacrale therapie en fascia release. Mijn doel is om het lichaam te helpen herstellen, zonder te forceren. Waar nodig pas ik milde manipulaties toe, maar altijd met grote zorgvuldigheid. Mijn aanpak is gebaseerd op veiligheid, waarbij ik altijd zorgvuldig te werk ga om te voorkomen dat er onnodige schade aan het lichaam van je paard wordt veroorzaakt.
Een effectieve osteopathische behandeling begint bij spierontspanning. Wanneer je te snel of te krachtig manipuleert zonder eerst de onderliggende spierspanning te verminderen, ‘zet’ je een gewricht misschien tijdelijk recht, maar de gespannen spieren trekken het bot weer terug naar zijn oude positie. Dit zorgt voor korte verlichting, maar kan op termijn juist meer schade veroorzaken.
Mijn methode richt zich op het verminderen van spierspanning, verbeteren van doorbloeding en het herstellen van de beweeglijkheid in het gehele lichaam.
Voor de duidelijkheid: een paard hoort GEEN spanning te hebben tijdens een osteopatische behandeling en ook NIET te schrikken van de manipulatie!!
Die therapeut werkt waarschijnlijk veelte hard en gaat volledig over de grenzen van je paard en kan dus zelfs schade aanbrengen in het lichaam. Een paard hoort ook NIET met zijn been in zijn nek te liggen tijdens een behandeling. Helaas zie ik dit allemaal nog veelte vaak gebeuren. Mensen noemen zich therapeut zonder de juiste medische kennis en ervaring en met zo'n overtuiging dat de klant het gelooft. Want ja, die betalen voor een professional dus je gaat ervan uit dat diegene het juiste doet. Hard is niet beter, hard is helaas vaak slechter.
Wist je dat?
Veel reguliere osteopaten of chiropractors gebruik maken van harde manipulaties. Uit secties bij overleden paarden is gebleken dat deze technieken schade kunnen aanrichten aan de ligamenten, het gewrichtskapsel en zelfs de zenuwbanen. Daarom kies ik bewust voor een aanpak met zachtere technieken, waarbij het lichaam ruimte krijgt om op natuurlijke wijze te ontspannen en herstellen.
Waarvoor?
Contra-indicaties
-
Stijfheid of bewegingsbeperking
-
Asymmetrie in houding of beweging
-
Moeite met stelling of buiging
-
Kreupelheid zonder duidelijke oorzaak
-
Rug- en bekkenproblemen
-
Onregelmatige gangen of moeite met verzamelen
-
Gedragsveranderingen onder het zadel
-
Onbalans in de galop of moeite met aanspringen
-
Problemen met het achterbeengebruik
-
Chronische spierverhardingen
-
Hoofdschudden, moeilijk bit aannemen of teugelverzet
-
Na valpartijen of trauma’s
-
Als ondersteuning in een revalidatieproces
-
Preventief bij sportpaarden om overbelasting te voorkomen
In sommige gevallen is osteopathie (tijdelijk) niet geschikt of alleen met toestemming van een dierenarts:
-
Koorts of infectie
-
Acute kreupelheid met hevige pijn of zwelling
-
Botbreuken of verdenking hiervan
-
Verwondingen of wonden op behandel-locatie
-
Ziekten waarbij aanraking niet goed verdragen wordt
-
Zware medicatie zoals spierontspanners (kan de reactie vertekenen)
-
Direct na een operatie (wacht tot het lichaam stabiliseert)
-
Drachtige merries (alleen voorzichtig behandelen en met overleg)
In opleiding
Ik ben momenteel in opleiding tot volwaardig paard-osteopaat. Daarom bied ik osteopathie op dit moment nog niet aan als losse behandeling. Wel gebruik ik al osteopathische technieken in mijn behandelingen, met name aan de voor- en achterhand.
Zodra ik mijn opleiding heb afgerond, zal ik het gehele paard volledig osteopathisch kunnen behandelen. Tot die tijd werk ik met alle technieken die ik beheers en veilig kan toepassen, altijd afgestemd op wat jouw paard nodig heeft, zonder schade en met effect.
Ik pas uiteraard alleen technieken toe waarvoor ik gediplomeerd ben.