Fascia release
Fascia is het bindweefsel dat álles in het lichaam met elkaar verbindt. Het is een doorlopend netwerk dat spieren, botten, organen, zenuwen en bloedvaten omhult en met elkaar verbindt. Het zorgt ervoor dat het lichaam als één geheel kan bewegen.
Wanneer een paard valt, langdurig verkeerd wordt belast, stress ervaart of spanning niet kan ontladen, kan fascia verkleven of verharden. Hierdoor ontstaat beperking in beweging en informatiegeleiding, en dat uit zich in lichamelijke of gedragsmatige klachten.
De functie van Fascia
Wat merk je bij je paard?
Fascia is niet zomaar een omhulsel. Het is een levend, dynamisch netwerk met meerdere belangrijke functies:
-
laat structuren soepel langs elkaar bewegen
-
vangt schokken en trekkrachten op
-
geleidt spanning en beweging door het hele lichaam
-
ondersteunt de houding en coördinatie
-
bevat veel zenuwuiteinden en sensoren
Via fascia voelt het lichaam zichzelf als het ware aan. Verstoring in de fascia heeft dus invloed op de bewegingsvrijheid, spierspanning, coördinatie en zelfs gedrag.
Omdat fascia overal in het lichaam aanwezig is, kunnen verklevingen zich uiten in allerlei klachten:
-
stijfheid of scheefheid zonder duidelijke oorzaak
-
moeite met nageven, buigen of achteruit lopen
-
gevoeligheid bij aanraken, borstelen of zadelen
-
onrust, overprikkeling of teruggetrokken gedrag
-
vertraagd herstel of terugkerende vage klachten
Fascia release behandeling
Fascia Release is een zachte, maar diepwerkende behandelvorm. Door subtiele, langzame aanrakingen wordt het lichaam uitgenodigd om spanning los te laten. Er wordt niet geforceerd: het lichaam geeft zelf aan waar het ruimte wil maken.
Deze methode helpt het zenuwstelsel tot rust te brengen, het bindweefsel soepeler te maken en het lichaam als geheel beter te laten functioneren. Vaak zie je dat paarden tijdens of na de behandeling gaan zuchten, likken, gapen of meer ontspanning in hun lijf tonen.

Fascia & het Craniosacrale ritme
Fascia is nauw verbonden met het zenuwstelsel. Het bevat veel receptoren: dit zijn gespecialiseerde zenuwuiteinden die informatie registreren over onder andere druk, rek, temperatuur en pijn. Deze signalen worden direct doorgegeven aan het zenuwstelsel en helpen het lichaam om zichzelf voortdurend te monitoren en bij te sturen.
Fascia staat in direct contact met het autonome zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor processen als ontspanning, stressregulatie, spijsvertering en herstel. Wanneer spanning niet goed verwerkt kan worden – bijvoorbeeld na een val, stressvolle ervaring of fysieke belasting – wordt deze opgeslagen in het bindweefsel. Dat zie je vaak niet direct aan de buitenkant, maar het lichaam onthoudt het wel.
Ook het craniosacrale systeem loopt door in de fascia. De vliezen rondom het ruggenmerg en de hersenen maken er deel van uit. Wanneer fascia onder spanning staat, kan dat het craniosacrale ritme verstoren. En omgekeerd: als het craniosacrale ritme niet vrij kan bewegen, heeft dat invloed op de spanning in het bindweefsel. Beide systemen beïnvloeden elkaar continu en zijn belangrijk voor balans, rust en herstel.